Как да се преборим с безсънието - Lili's Healthy Way | Седалил - натурален антидепресант
449
post-template-default,single,single-post,postid-449,single-format-standard,theme-bridge,cookies-not-set,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-13.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Как да се преборим с безсънието

Сигурно всеки от Вас си е задавал въпроса как да преборим проблема с безсънието. Отговорът е кратък- първо трябва да установим какви са причините. Тук е важна намесата на специалист-психолог или психотерапевт, както и психиатър. Те са хората, които компетентно биха могли да кажат дали инсомнията е породена от психочно разстройство или е индивидуално заболяване. Много и различни фактори биха могли да отключат безсъние – повишената тревожност, депресията, загубата на близък човек, финансови проблеми и пр. Голямата еуфория и превъзбуда също могат да доведат до безсъние. Когато налице имаме конкретно събитие, което ни радва твърде много или пък ни притеснява, лесно можем да го идентифицираме като главен заподозрян, благодарение на който съня не идва при нас.

Съществуват няколко основни начина за справяне с безсънието:

  • Създаване на нови здравословни навици;
  • Използване на различни техники (релаксация, правилно дишане и др.);
  • Когнитивна поведенческа терапия (промяна на поведение и начин на възприятие на проблема);
  • Консумация на подходящи храни, напитки и  хранителни добавки като СЕДАЛИЛ например.

Съвет: Задайте правилната температура

Гореща стая може да предизвика потене, докато прекалено студена ще ви накара да треперите. Леко студената температура помага да се намали вътрешният термометър на тялото и да се предизвика сънливост.

Интересен факт: Според здравни експерти идеалната температура за качествен сън е между 15,5 и 19,5 °C.

Съвет: Настройте съзнанието си

Угасете лампите най-малко 15 минути преди лягане. Изключете допълнителни шумове, светлини и разсейване. Може да включите вентилатор или успокояваща инструментална музика, за да настроите околната среда, така че да ви бъде възможно най-удобна. Опитайте се да направите това своя рутина, за да кажете на тялото си, че е време да спи и да му помогнете да се настрои в режим на почивка, всеки път като си лягате.

     Съвет: Използвайте етерични масла

Включването на етерични масла или ароматерапия във вашата вечерна рутина е безопасен, естествен и терапевтичен начин да насърчите тялото си да се отпусне и да заспи. Изберете своя успокояващ аромат и се отпуснете.

    Съвет: Развийте ума си

Настанете се в леглото с любима книга, 20-30 минути преди времето определено за заспиване. Тази практика дава на тялото шанс да се отпусне постепенно, вместо да го принуждавате да се отправи директно към сън. Изберете книга, която не натоварва ума ви. Например трилър или ужас няма да е най-добър избор, докато четиво свързано с ежедневни теми, любовни романи или поп психология ще спомогне да се унесете много по-бързо.

   Съвет: Не приемайте захари и прости въглехидрати преди лягане

Избягвайте да ядете сладкo, тестено, плодове и да пиете сокове, точно преди лягане. Вместо това, ако изпитвате глад може да консумирате храни източници на белтъчини, на полезни мазнини, както и зеленчуци. Примери са сурови ядки (например бадеми, орехи), всякакъв вид чисто месо и риба (например пилешко филе, пъстърва), обезмаслена извара, спанак, броколи и др. Старата класика- топло мляко, също е вариант, който може да опитате.

   Съвет: Дръжте електрониката далеч от леглото

Гледането на телевизия в леглото или използването на мобилен телефон, може да измами мозъка ви да мисли, че леглото ви е просто още едно място за работа, а не мястото за почивка след дълъг ден. Изключването на всякакъв вид електроника 20-30 минути преди времето за лягане е сигурен начин да подобрите съня си.

  Съвет: Поддържайте редовен режим на сън

Придържайте се към редовен режим на сън, дори и в почивните дни. Тъй като тялото ви “свиква” да се настанява в леглото и да се събужда в едни и същи часове, ще откриете, че с времето става все по-лесно да заспивате и да се събуждате по естествен начин. От друга страна, дори 2 дни промяна във времето за лягане, може да предизвика безсъние за цялата предстояща седмица. Опитайте се да спите средно 7-9 часа на всеки 24 часа, по възможност по едно и също време.

Нашият съвет от Lili’s Healthy Way e да приемате всички хранителни източници, от които тялото Ви се нуждае. Ние ежедневно имаме нужда от витамини, минерали, мазнини, въглехидрати, протеини. Изключването на цели хранителни групи е сигурен начин да влошите качеството на съня си, а и на здравето си. СЕДАЛИЛ капсули е хранителна добавка, която се грижи за поддържането на нормалната психична функция, снабдявайки нервната система и мозъка с най-важните за тях елементи- В1, В6,В12 витамини и магнезии. Включената в състава аминокиселина 5-хидрокси-триптофан пък повишава нивото на серотонин в мозъка.

  Съвет: Консумирайте храни богати на мелатонин

Мелатонинът е хормон, който тялото произвежда и се повлиява от тъмнината и светлината. Това е само една от причините, поради които е важно тялото ни да бъде изложено за период от време, както на светлина, така и на тъмнина. Смята се, че това е един от основните ключове към естествения и здравословен цикъл на съня. Прием на определени храни също могат да повлияят положително на производството на мелатонин и триптофан (аминокиселина, която е свързана с мелатонина).

Богати на мелатонин храни:

Няма коментари

Добавете коментар